VI Akademia Sokowa

Szanowni Państwo!

Politechnika Gdańska Wydział Chemiczny, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności oraz Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków mają zaszczyt zaprosić na

VI Akademię Sokową

pod tytułem

Produkty sokownicze – od roślin po korzyści zdrowotne

która odbędzie się 21 listopada 2019 roku w Audytorium 1.4 w Budynku Chemii C Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej.

 

Akademia Sokowa już od kilku lat stanowi świetną okazję do integracji oraz wymiany doświadczeń i wiedzy przedstawicieli środowisk gospodarczych oraz akademickich zajmujących się przetwórstwem owoców i warzyw oraz zagadnieniami dotyczącymi dietetyki. W gronie ekspertów i uczestników spotkania prowadzona będzie dyskusja o osiągnięciach naukowych i ich praktycznych zastosowaniach w przetwórstwie owoców i warzyw, w tym produkcji soków.

Tematyka konferencji:

  • Właściwości antyoksydacyjne soków owocowych i ich wpływ na prewencję chorób układu krążenia
  • Soki owocowe jako element zdrowej diety
  • Sposób uprawy a właściwości prozdrowotne soków owocowych i warzywnych
  • Wytłoki owocowe – niedocenione źródło substancji aktywnych
  • Wybrane zagadnienia z technologii produkcji soków owocowych: niekonwencjonalne metody utrwalania, nowoczesne opakowania w przemyśle sokowniczym
  • Alicyclobacillus acidoterrestris – wskaźnik kontroli jakości soków owocowych
     

Do udziału w Konferencji zapraszamy pracowników naukowych, doktorantów i studentów zainteresowanych tematyką, a także przedstawicieli producentów i przetwórców z branży owocowo-warzywnej. Udział w Konferencji umożliwi wymianę poglądów, merytoryczną dyskusję oraz prezentację wyników badań.

Udział w konferencji jest darmowy, przy czym organizatorzy nie zwracają kosztów dojazdu.

Obowiązuje wcześniejsza rejestracja (do 19 listopada 2019 r.)

Logotypy