BIOTECHNOLOGIA - STUDIA I STOPNIA

Pytania ogólne z zakresu problematyki specjalizacyjnej studiów I stopnia

BIOTECHNOLOGIA - STUDIA II STOPNIA

Zagadnienia z zakresu przedmiotów specjalistycznych

 

  1. Rola sacharydów jako składników odżywczych, ich inne funkcje w organizmie człowieka, zagrożenia zdrowotne powiązane   z zaburzeniami metabolizmu sacharydów
  2. Rola lipidów w organizmie człowieka, źródła kwasów tłuszczowych w organizmie człowieka 
  3. Nutrigenetyka, nutrigenomika i epigenetyka; znaczenie tych określeń, przykłady epigenetycznych funkcji składników żywności
  4. Ogólna charakterystyka skażeń żywności, główne mechanizmy detoksykacji w organizmie człowieka
  5. Rafinacja olejów roślinnych
  6. Metody przemysłowego wydobywania tłuszczów roślinnych i zwierzęcych
  7. Modyfikacje tłuszczów spożywczych metodami fizykochemicznymi i enzymatycznymi
  8. Roślinne metabolity wtórne (definicja, ogólny podział, funkcje jakie pełnią w roślinie, właściwości prozdrowotne)
  9. Czynniki wpływające na reologiczne cechy żywności
  10. Interakcje składników żywności
  11. Dodatki do żywności – cel stosowania i uwarunkowania prawne 
  12. Metody izolacji i oczyszczania enzymów
  13. Sposoby unieruchamiania enzymów
  14. Wykorzystanie enzymów w przemyśle spożywczym
  15. Bakterie wskaźnikowe i cel ich oznaczania w produktach żywnościowych
  16. Zatrucia i zakażenia pokarmowe
  17. Mikotoksyny. Czynniki sprzyjające ich powstawaniu
  18. Wykrywanie zanieczyszczeń i zafałszowań żywności techniką PCR
  19. Porównanie tradycyjnych metod wykrywania patogenów w żywności z techniką PCR
  20. Rodzaje technik PCR, przykłady zastosowań
  21. Sterylizacja i pasteryzacja żywności
  22. Chemiczne metody utrwalania żywności
  23. Metody utrwalania żywności w których wykorzystuje się zimno
  24. Metody analityczne stosowane w przemyśle tłuszczowym