Harmonogram Szkolenia „Audytor wewnętrzny systemu HACCP”

  1. Bezpieczeństwo i jakość żywności.
    • Czynniki wpływające na jakość żywności.
    • Systemy zapewnienia jakości żywności.
  2. Ustawodawstwo żywnościowe.
    • Międzynarodowe wymagania prawne w dystrybucji i produkcji żywności.
    • Europejskie wymagania prawne w dystrybucji i produkcji żywności.
    • Krajowe wymagania prawne w dystrybucji i produkcji żywności.
    • System HACCP w prawie żywnościowym.
    • Zatrucia i zakażenia pokarmowe, nosicielstwo.
    • Zapobieganie zatruciom i zakażeniom pokarmowym.
    • Choroby przenoszone drogą pokarmową.
  3. Planowanie i realizacja bezpiecznych wyrobów.
    • Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP).
    • Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP).
  4. Bezpieczeństwo żywności – HACCP.
    • Charakterystyka zagrożeń występujących podczas produkcji i dystrybucji żywności.
    • Opis produktu.
    • Określenie zamierzonego użycia produktu spożywczego.
    • Opracowanie schematu przebiegu procesu produkcyjnego / dystrybucyjnego.
    • Analiza potencjalnych zagrożeń związanych z poszczególnymi etapami procesów produkcyjnych w różnych gałęziach przemysłu spożywczego.
    • Przeprowadzenie analizy zagrożeń.
    • Stosowanie środków kontroli zidentyfikowanych zagrożeń.
    • Krytyczne punkty kontroli – KPK.
    • Ustalenie limitów KPK.
    • Ustalenie systemu monitorowania i działań korygujących w KPK.
    • Ustalenie procedur weryfikacji KPK.
  5. Dokumentacja systemu HACCP.
    • Przygotowanie dokumentacji systemu HACCP.
    • Procedury zatwierdzania, wydawania i nadzoru nad dokumentacją.
    • Procedury przeglądu, zatwierdzania i dystrybucji dokumentacji.
    • Wprowadzanie zmian.
    • Polityka bezpieczeństwa żywności.
    • Cele dotyczące systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
    • Budowa Księgi systemu HACCP.
    • Zasady tworzenia procedur i instrukcji systemowych.
  6. Normy międzynarodowe skierowane do sektora żywnościowego – ISO 22000.
  7. Audytowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
    • Definicja audytu.
    • Cele i typy audytów.
    • Cykle audytu wewnętrznego.
    • Harmonogram audytów.
    • Wymagania stawiane audytorom.
    • Planowanie audytów.
    • Techniki audytowania - lista pytań kontrolnych.
  8. Etapy końcowe audytu.
    • Niezgodności – charakterystyka.
    • Dokumentowanie niezgodności.
    • Raportowanie wyników audytu - opracowanie raportu.
    • Działania korygujące wynikające z audytu.