Oferta usługowa

  • Oznaczanie składu chemicznego produktów żywnościowych 
  • Otrzymywanie termostabilnych enzymów przydatnych w przetwórstwie żywności 
  • Określanie sensorycznej jakości oraz mikrobiologicznego zanieczyszczenia żywności 
  • Opracowywanie procedur racjonalnego zagospodarowania ubocznych produktów przemysłu żywnościowego 
  • Ocena uciążliwości zakładów przemysłu żywnościowego dla otoczenia 
  • Szkolenie personelu zakładów żywnościowych w zakresie higieny produkcji i analizy żywności 
  • Szkolenie personelu zakładów żywnościowych w zakresie systemów zapewnienia jakości żywności 
  • Ekspertyzy i doradztwo z zakresu mikrobiologii żywności
  • Tworzenie, wdrażanie i obsługa systemów zapewnienia jakości żywności 
  • Analiza surowców i produktów tłuszczowych 
  • Wykrywanie genetycznie zmodyfikowanych organizmów oraz drobnoustrojów patogennych w żywności 
  • Badanie autentyczności gatunkowej produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Badania mikrobiologiczne surowców i produktów żywnościowych zgodnie z normami PN-ISO
  • Ustalanie/weryfikacja terminu przydatności do spożycia produktów żywnościowych
  • Zmiany jakościowe i ilościowe mikroflory w czasie prób przechowalniczych żywności
  • Ocena trwałości mikrobiologicznej wyrobów kosmetycznych

Oferta wdrożeniowa

  • Ekspertyzy i doradztwo z zakresu projektowania nowych produktów żywnościowych oraz procesów technologicznych i linii produkcyjnych ich wytwarzania
  • Licencjonowanie lub sprzedaż praw do gotowych rozwiań technologicznych:
  • Sposób unieruchamiania enzymów - Patent PL 209684 
  • Sposób otrzymywania oleju rybiego z odpadów ryb tłustych - Patent PL 213261
  • Kompozycja chitozanowa i sposób wytwarzania hydrożelowej membrany chitozanowej - Patent PL 222739
  • Sposób wytwarzania chitozanowo-białkowego materiału biopolimerowego - Patent PL 223280