Naukowe Czwartki
Naukowe Czwartki to cykl otwartych wykładów popularnonaukowych prowadzonych przez Naukowców Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Wykłady pozwolą na dostrzeżenie zastosowania najnowszych odkryć naukowych w codziennym życiu, zrozumienie jak odkrycia naukowe ułatwiają nam życie oraz co stanowi istotę wielkich osiągnięć nauki.
Tematy wykładów oraz prelegenci
-
Co dzieje się z żywnością po jej zjedzeniu? – dr hab. inż. Adam Macierzanka
-
Fałszowanie mięsa i produktów mięsnych — Problem mięsożerców czy nas wszystkich? – dr inż. Ilona Kłosowska-Chomiczewska
-
Tajemnice chemii ludzkiego mózgu – dr inż. Bartłomiej Cieślik
Skrócone wersje wykładów będzie można obejrzeć na kanale YouTube Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej: https://www.youtube.com/@WChPG
Kontakt: Anna Brillowska-Dąbrowska annbrill@pg.edu.pl