Laureatki konkursów OPUS23 oraz PRELUDIUM21 | Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Aktualności

Data dodania: 2022-12-15

Laureatki konkursów OPUS23 oraz PRELUDIUM21

Laureatki
Laureatkami konkursów Narodowego Centrum Nauki OPUS23 oraz PRELUDIUM21 zostały dwie badaczki z Katedry Technologii Leków i Biochemii: dr hab. inż. Iwona Gabriel i mgr inż. Karolina Pełka.

 

Projekt zakwalifikowany do finansowania w ramach konkursu OPUS23 zawiera propozycję kompleksowych badań interdyscyplinarnych, mających na celu ocenę molekularnych podstaw racjonalnego projektowania nowych środków przeciwgrzybiczych ukierunkowanych na grzybową topoizomerazę II. Grant realizowany będzie w grupie badawczej: Biochemii Strukturalnej i Enzymologii, kierowanej przez dr hab. inż. Iwonę Gabriel, której głównym obszarem zainteresowań jest identyfikacja i charakterystyka nowych celów molekularnych dla chemoterapii przeciwgrzybowej, w tym szczególnie enzymów uczestniczących w szlakach biosyntezy aminokwasów, czy związanych z metabolizmem DNA. Projekt zakwalifikowany do finansowania w ramach konkursu OPUS23 będzie drugim grantem NCN realizowanym równolegle pod kierownictwem dr hab. inż. Iwony Gabriel. 

Projekt zakwalifikowany do finansowania w ramach konkursu PRELUDIUM21 obejmuje badania, których celem jest wykazanie antygenotoksycznego i antymutagennego działania ekstraktów pierzgi pozyskanej z polskich pasiek oraz zbadanie ich potencjału przeciwwirusowego.  Grant realizowany będzie w grupie badawczej: Biotechnologii związków pochodzenia naturalnego o aktywności przeciwdrobnoustrojowej, kierowanej przez dr hab. inż. Piotra Szwedę, którego głównym obszarem zainteresowań jest charakterystyka biotechnologicznego i farmakologicznego potencjału mikrobioty produktów pszczelich. W ramach projektu realizowanego przez mgr inż. Karolinę Pełka zostanie podjęta współpraca z zespołem badawczym prof. Dimitriosa Mossialosa z University of Thessaly (Grecja), który jest uznanym autorytetem w zakresie badania aktywności przeciwdrobnoustrojowej produktów pszczelich, w tym aktywności przeciwwirusowej. 
 

185 wyświetleń