prof. dr hab. inż. Andrzej Stołyhwo | Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Aktualności

Data dodania: 2016-04-19

prof. dr hab. inż. Andrzej Stołyhwo

Gałązka oliwna na krzyżu

18. kwietnia 2016 roku zmarł w wieku 77 lat prof. dr hab. inż. Andrzej Stołyhwo.

Wilniuk z urodzenia, gdańszczanin z wyboru. Absolwent Wydziału Chemicznego PG rocznika 1961. Nauczyciel akademicki WCH PG w okresie 1961 – 2004. Początkowo asystent i adiunkt w Katedrze/Zakładzie Technologii Tłuszczów, a następnie organizator i kierownik Zakładu Analizy i Oceny Jakości Żywności. Odbył kilka staży naukowych na uczelniach w USA i Francji. Od 2004 roku profesor na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Działalność naukowa, zawodowa i dydaktyczna prof. Stołyhwo, w tym również w zakresie kształcenia kadr naukowych, dotyczyła analizy i technologii żywności oraz biologicznego działania lipidów żywności. Opiekun ponad 50 magistrantów; wypromował 6 doktorów. Autor kilkudziesięciu publikacji naukowych, szeroko cytowanych w literaturze światowej. Ekspert-analityk i znawca technologii lipidów o uznanym, międzynarodowym autorytecie. Twórca technologii wdrożonych w praktyce przemysłowej i konstruktor aparatury analitycznej. Wyróżniony Medalem Komisji Edukacji Narodowej, Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz Medalem imienia prof. Andrzeja Waksmundzkiego  za  wybitny wkład w rozwój  chromatografii  w Polsce, nadanym  przez Komitet Chemii Analitycznej PAN.

136 wyświetleń