XLV sesja naukowa KNOZIZ PAN | Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej

Treść strony

XLV sesja naukowa KNOZIZ PAN

XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN

1-2 lipca 2021 r. Gdańsk, Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

Szanowni Państwo,

Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk,

Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności,

Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej

oraz

Polskie Towarzystwo Technologów Żywności – Oddział Gdański

Zapraszają na:

XLV Konferencję Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN

Żywność w strategii Zielonego Ładu

Sesje Naukowe Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk odbywają się cyklicznie co dwa lata w różnych krajowych ośrodkach akademickich związanych z naukami o żywności i żywieniu. Podczas tych spotkań przedstawiciele jednostek naukowych i przemysłu spożywczego mają okazję do zaprezentowania najnowszych osiągnięć naukowych i technologicznych. Przełom lat 2020 i 2021 to szczególny czas dla nauk o żywności i żywieniu z co najmniej trzech powodów. Po pierwsze, pandemia COVID-19 zmusiła cały świat do refleksji nad zagrożeniami w produkcji, dystrybucji i zabezpieczeniu dostępności żywności. Wskazała też na możliwości żywieniowego wspomagania ludzkiego układu odpornościowego, a tym samym, na udział żywności w profilaktyce i leczeniu infekcji. Po drugie, Pokojowa Nagroda Nobla przyznana Światowemu Programowi Żywnościowemu wskazuje jak strategicznym czynnikiem warunkującym międzynarodowy pokój jest dostępność żywności i jak manipulowanie głodem przyczynia się do wojen. W końcu trzeci powód, to ogłoszenie strategii określanej mianem Europejskiego Zielonego Ładu (European Green Deal), która ma wyznaczać kierunki rozwoju gospodarki do 2030 roku. Produkcja żywności od pola do stołu gra w niej centralną rolę jako gwarant zrównoważonego rozwoju, a bezpieczeństwo żywieniowe i zdrowie konsumenta stanowią przedmiot pierwszoplanowych działań. W taką właśnie tematykę będzie wpisywać się XLV Sesja KNoŻiŻ PAN.

Tematyka Sesji:

Żywność i żywienie w dobie zagrożeń epidemiologicznych
Rola chemii w tworzeniu funkcjonalnej żywności
Struktura a funkcjonalność żywności
Interakcje opakowań i składników żywności
Metody potwierdzające działanie zdrowotne żywności
Chemiczne i biochemiczne przemiany składników żywności
Fałszowanie żywności w łańcuchu dostaw
Bezpieczeństwo i toksykologia żywności
Prokonsumenckie kierunki rozwoju w przetwórstwie żywności
Wielowymiarowość użycia mikroorganizmów w żywności i żywieniu
Trendy w produkcji i modyfikacji żywności
Nutrigenomika i metabolomika
Żywność w chemoprewencji niezakaźnych chorób chronicznych
Podczas Sesji odbędą się:

Wykłady plenarne
Komunikaty ustne
Sesje posterowe
Dyskusja panelowa
Wystawy i ekspozycje