ProBe'r - alternatywa dla izotoników? | Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Aktualności

Data dodania: 2022-11-28

ProBe'r - alternatywa dla izotoników?

Trzy osoby w bluzach UG, GUMed i PG z trudem podnoszą duży kształt w postaci strzałki.  Na górze grafiki logo Uczelni Fahrenheita a na dole napis: "Mistrzowie Współpracy Fahrenheita - konkurs dla kół naukowych"
Plakat reklamujący konkurs "Mistrzowie Współpracy Fahrenheita". |faru.edu.pl|
Innowacyjny pomysł gdańskich kół naukowych zakłada uwarzenie napoju bezalkoholowego na bazie piwa o właściwościach napoju izotonicznego. Ma on stanowić zdrowszą alternatywę dla popularnych "izotoników".

Projekt stworzony został we współpracy KSB PG oraz Koła Naukowego BIO-MED Miedzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG i GUMed. 

Celem projektu jest uwarzenie napoju bezalkoholowego na bazie piwa (<0,5% objętościowej zawartości alkoholu) o właściwościach napoju izotonicznego, zawierającego żywe kultury bakterii mlekowych. Podczas procesu warzelnego zostaną wykorzystane szczepy drożdży niskofermentujących oraz probiotyczne szczepy bakterii fermentacji mlekowej.

Uzyskany w ten sposób napój mógłby zastąpić popularne wśród sportowców “izotoniki”. Naturalnie bogaty w elektrolity i łatwo przyswajalne cukry, dodatkowo wzbogacony o dobroczynne działanie bakterii mlekowych i relaksujące działanie chmielu, stanowiłby dla nich dobrą, zdrową i atrakcyjną alternatywę.

Projekt został zgłoszony na konkurs "Mistrzowie Współpracy Fahrenheita" organizowany przez Związek Uczelni w Gdańsku im. Daniela Fahrenheita. Ogłoszenie wyników nastąpi już 16 grudnia. Trzymamy kciuki!

65 wyświetleń