Data dodania: 2022-11-28
ProBe'r - alternatywa dla izotoników?
![Trzy osoby w bluzach UG, GUMed i PG z trudem podnoszą duży kształt w postaci strzałki. Na górze grafiki logo Uczelni Fahrenheita a na dole napis: "Mistrzowie Współpracy Fahrenheita - konkurs dla kół naukowych"](https://pg.edu.pl/files/chem/styles/aktualnosci_pelny/public/2023-03/Mistrzowie%20wsp%C3%B3lpracy%20Fahrenheita-grafika%20na%20stron%C4%99%20www.png?itok=_Y0QhBl1)
Projekt stworzony został we współpracy KSB PG oraz Koła Naukowego BIO-MED Miedzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG i GUMed.
Celem projektu jest uwarzenie napoju bezalkoholowego na bazie piwa (<0,5% objętościowej zawartości alkoholu) o właściwościach napoju izotonicznego, zawierającego żywe kultury bakterii mlekowych. Podczas procesu warzelnego zostaną wykorzystane szczepy drożdży niskofermentujących oraz probiotyczne szczepy bakterii fermentacji mlekowej.
Uzyskany w ten sposób napój mógłby zastąpić popularne wśród sportowców “izotoniki”. Naturalnie bogaty w elektrolity i łatwo przyswajalne cukry, dodatkowo wzbogacony o dobroczynne działanie bakterii mlekowych i relaksujące działanie chmielu, stanowiłby dla nich dobrą, zdrową i atrakcyjną alternatywę.
Projekt został zgłoszony na konkurs "Mistrzowie Współpracy Fahrenheita" organizowany przez Związek Uczelni w Gdańsku im. Daniela Fahrenheita. Ogłoszenie wyników nastąpi już 16 grudnia. Trzymamy kciuki!
-
2023-03-22
FOKA na Politechnice Gdańskiej?
-
2023-01-13
Nowy zarząd już wybrany!