Badania | Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Badania

Aktywność badawcza Katedry obejmuje szeroki zakres tematyczny z obszaru nauk o koloidach, lipidach i zjawiskach międzyfazowych. Badania prowadzone są w celu charakteryzowania fundamentalnych oddziaływań różnych układów koloidalnych z organizmem ludzkim oraz potencjalnego wykorzystania wyników pracy eksperymentalnej w projektowaniu nowych struktur koloidalnych o zwiększonej funkcjonalności w określonych zastosowaniach spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych.

W związku z tym, badania prowadzone w naszej Katedrze zostały podzielone na trzy nurty naukowe:

  1. charakteryzowanie oddziaływań fizykochemicznych pomiędzy białkami, substancjami lipidowymi oraz węglowodanami;
  2. określenie roli różnych substancji aktywnych biologicznie i oddziaływań natury koloidalnej zachodzących pomiędzy nimi w trakcie procesów trawienia i absorpcji w układzie pokarmowym człowieka;
  3. projektowanie i testowanie funkcjonalności układów zdyspergowanych, takich jak nano- i mikroemulsje, w zastosowaniach kosmetycznych i farmaceutycznych.

Biorąc to pod uwagę, jednym z głównych obszarów badań naukowych prowadzonych obecnie w Katedrze jest dogłębna analiza charakteru przebiegu zjawisk fizykochemicznych zaangażowanych w procesy trawienia żywności i absorpcji substancji pokarmowych w ludzkim przewodzie pokarmowym. Zasadniczym celem tego rodzaju oryginalnych badań jest zgromadzenie wiedzy z zakresu koloidalnych aspektów przemian jakim podlega żywność w czasie trawienia oraz wiedzy dotyczącej funkcjonowanie układu trawiennego u różnych grup wiekowych, chorobowych itp. w społeczeństwie. Wynikiem takich badań jest także formułowanie racjonalnych podstaw naukowych, niezbędnych w efektywnym żywieniu personalizowanym, rozwijanym na potrzeby tego rodzaju grup. 
 

Wykonujemy oznaczenia i analizy według standartowych procedur postępowania, opracowanych na podstawie polskich i europejskich norm.


W celu uzyskania szczegółowych informacji prosimy o kontakt
 

Analiza surowców i produktów lipidowych

Liczby charakterystyczne

  • Oznaczanie liczby jodowej;
  • Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości;
  • Oznaczanie liczby nadtlenkowej;
  • Oznaczanie liczby zmydlenia;

Pozostałe oznaczenia:

  • Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą ekstrakcji w aparacie Soxhleta;
  • Oznaczanie współczynnika załamania światła przy użyciu refraktometru Abbego;
  • Oznaczanie stabilności oksydatywnej;
  • Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych;
  • Oznaczanie substancji niezmydlających się. Metoda ekstrakcji eterem etylowym;
  • Pomiar lepkości dynamicznej lepkościomierzem Hopplera;


Analiza układów koloidalnych i właściwości fizykochemicznych

  • Badanie napięć powierzchniowych i międzyfazowych;
  • Badanie stabilności oraz procesów destabilizacyjnych;
  • Analiza trawienia białek oraz lipidów w symulowanych warunkach żołądkowo-jelitowych;
  • Pomiary spektrofotometryczne;
  • Pomiary reologiczne;
  • Oznaczanie surfaktantów anionowych metodą z błękitem metylenowym (MBAS);
  • Oznaczanie wskaźnika trwałości piany i zdolności pianotwórczej;
  • Oznaczanie zawartości substancji powierzchniowo czynnej metodą miareczkowania dwufazowego;
  • Oznaczanie łącznej zawartości tłuszczu niezmydlonego i substancji niezmydlających się;
  • Oznaczanie całkowitej zawartości wolnych alkaliów;
  • Pomiar lepkości dynamicznej lepkościomierzem Hopplera;
  • Oznaczanie ogólnej zawartości tlenku fosforu(v) w postaci fosforomolibdenianu chinoliny;
  • Oznaczanie zawartości aktywnego tlenu w proszkach do prania;
  • Oznaczanie zawartości nadboranu sodowego w proszkach do prania;
  • Oznaczanie fosforu ogólnego;
  • Oznaczanie rozpuszczalnych ortofosforanów kolorymetryczną metodą molibdenianową z kwasem askorbinowym jako reduktorem;
  • Oznaczanie azotu ogólnego metodą Kjeldahla;
  • Oznaczanie azotu amonowego w wodzie metodą bezpośredniej nessleryzacji;
  • Oznaczanie azotu azotanowego metodą kolorymetryczną z salicylanem sodowym;
  • Oznaczanie azotu azotynowego metodą z kwasem sulfanilowym;
  • Oznaczanie siarczanów metodą turbidymetryczną;
  • Oznaczanie chlorków metodą miareczkową Mohra;
  • Oznaczanie rozpuszczonego tlenu metodą Winklera;
  • Oznaczanie twardości ogólnej w zakresie 0,357mval/dm3 i poniżej metodą wersenianową;
  • Oznaczanie kwasowości i zasadowości mineralnej i ogólnej metodą miareczkowania wobec wskaźników;
  • Badania zapotrzebowania tlenu i zawartości węgla organicznego. Oznaczanie BZT metodą rozcieńczeń;
  • Oznaczanie chemicznego zapotrzebowania tlenu metodą dwuchromianową.