Aktywność badawcza Katedry obejmuje szeroki zakres tematyczny z obszaru nauk o koloidach, lipidach i zjawiskach międzyfazowych. Badania prowadzone są w celu charakteryzowania fundamentalnych oddziaływań różnych układów koloidalnych z organizmem ludzkim oraz potencjalnego wykorzystania wyników pracy eksperymentalnej w projektowaniu nowych struktur koloidalnych o zwiększonej funkcjonalności w określonych zastosowaniach spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych.
W związku z tym, badania prowadzone w naszej Katedrze zostały podzielone na trzy nurty naukowe:
- charakteryzowanie oddziaływań fizykochemicznych pomiędzy białkami, substancjami lipidowymi oraz węglowodanami;
- określenie roli różnych substancji aktywnych biologicznie i oddziaływań natury koloidalnej zachodzących pomiędzy nimi w trakcie procesów trawienia i absorpcji w układzie pokarmowym człowieka;
- projektowanie i testowanie funkcjonalności układów zdyspergowanych, takich jak nano- i mikroemulsje, w zastosowaniach kosmetycznych i farmaceutycznych.
Biorąc to pod uwagę, jednym z głównych obszarów badań naukowych prowadzonych obecnie w Katedrze jest dogłębna analiza charakteru przebiegu zjawisk fizykochemicznych zaangażowanych w procesy trawienia żywności i absorpcji substancji pokarmowych w ludzkim przewodzie pokarmowym. Zasadniczym celem tego rodzaju oryginalnych badań jest zgromadzenie wiedzy z zakresu koloidalnych aspektów przemian jakim podlega żywność w czasie trawienia oraz wiedzy dotyczącej funkcjonowanie układu trawiennego u różnych grup wiekowych, chorobowych itp. w społeczeństwie. Wynikiem takich badań jest także formułowanie racjonalnych podstaw naukowych, niezbędnych w efektywnym żywieniu personalizowanym, rozwijanym na potrzeby tego rodzaju grup.
Wykonujemy oznaczenia i analizy według standartowych procedur postępowania, opracowanych na podstawie polskich i europejskich norm.
W celu uzyskania szczegółowych informacji prosimy o kontakt
Analiza surowców i produktów lipidowych
Liczby charakterystyczne
- Oznaczanie liczby jodowej;
- Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości;
- Oznaczanie liczby nadtlenkowej;
- Oznaczanie liczby zmydlenia;
Pozostałe oznaczenia:
- Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą ekstrakcji w aparacie Soxhleta;
- Oznaczanie współczynnika załamania światła przy użyciu refraktometru Abbego;
- Oznaczanie stabilności oksydatywnej;
- Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych;
- Oznaczanie substancji niezmydlających się. Metoda ekstrakcji eterem etylowym;
- Pomiar lepkości dynamicznej lepkościomierzem Hopplera;
Analiza układów koloidalnych i właściwości fizykochemicznych
- Badanie napięć powierzchniowych i międzyfazowych;
- Badanie stabilności oraz procesów destabilizacyjnych;
- Analiza trawienia białek oraz lipidów w symulowanych warunkach żołądkowo-jelitowych;
- Pomiary spektrofotometryczne;
- Pomiary reologiczne;
- Oznaczanie surfaktantów anionowych metodą z błękitem metylenowym (MBAS);
- Oznaczanie wskaźnika trwałości piany i zdolności pianotwórczej;
- Oznaczanie zawartości substancji powierzchniowo czynnej metodą miareczkowania dwufazowego;
- Oznaczanie łącznej zawartości tłuszczu niezmydlonego i substancji niezmydlających się;
- Oznaczanie całkowitej zawartości wolnych alkaliów;
- Pomiar lepkości dynamicznej lepkościomierzem Hopplera;
- Oznaczanie ogólnej zawartości tlenku fosforu(v) w postaci fosforomolibdenianu chinoliny;
- Oznaczanie zawartości aktywnego tlenu w proszkach do prania;
- Oznaczanie zawartości nadboranu sodowego w proszkach do prania;
- Oznaczanie fosforu ogólnego;
- Oznaczanie rozpuszczalnych ortofosforanów kolorymetryczną metodą molibdenianową z kwasem askorbinowym jako reduktorem;
- Oznaczanie azotu ogólnego metodą Kjeldahla;
- Oznaczanie azotu amonowego w wodzie metodą bezpośredniej nessleryzacji;
- Oznaczanie azotu azotanowego metodą kolorymetryczną z salicylanem sodowym;
- Oznaczanie azotu azotynowego metodą z kwasem sulfanilowym;
- Oznaczanie siarczanów metodą turbidymetryczną;
- Oznaczanie chlorków metodą miareczkową Mohra;
- Oznaczanie rozpuszczonego tlenu metodą Winklera;
- Oznaczanie twardości ogólnej w zakresie 0,357mval/dm3 i poniżej metodą wersenianową;
- Oznaczanie kwasowości i zasadowości mineralnej i ogólnej metodą miareczkowania wobec wskaźników;
- Badania zapotrzebowania tlenu i zawartości węgla organicznego. Oznaczanie BZT metodą rozcieńczeń;
- Oznaczanie chemicznego zapotrzebowania tlenu metodą dwuchromianową.