prof. dr hab. inż. Bronisław Drozdowski | Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Aktualności

Data dodania: 2017-04-20

prof. dr hab. inż. Bronisław Drozdowski

Gałązka oliwna na krzyżu

19 kwietnia 2017 roku zmarł w wieku 89 lat prof. dr hab. inż. Bronisław Drozdowski, współtwórca oraz znawca chemii i technologii lipidów, wieloletni nauczyciel akademicki Wydziału Chemicznego PG oraz jego Prodziekan i dwukrotnie Dziekan (1984-1987 i 1987-1990). Ukończył on studia magisterskie na Wydziale Chemicznym PG w 1954 roku. Tuż po studiach podjął pracę w Katedrze Chemii i Technologii Tłuszczów PG, kierowanej wtedy przez prof. dr inż. Henryka Niewiadomskiego. W PG osiągnął stopnie: doktora nauk technicznych w 1964, doktora habilitowanego nauk technicznych w 1974, tytuł profesora nadzwyczajnego nauk chemicznych w 1981 oraz profesora zwyczajnego w 1994. W 1968 odbył 9-miesięczny staż naukowy w Halifax Laboratory FRBC w Kanadzie. W PG był: z-cą dyrektora d/s Naukowych Instytutu Chemii i Technologii Organicznej oraz Żywnościowej (1979-1981), kierownikiem  Zakładu Technologii Tłuszczów Jadalnych i Biotechnologii Lipidów (do 1991); kierownikiem Katedry Technologii Tłuszczów Jadalnych (1991-1998).

Bronisław Drozdowski pracował również na rzecz innych środowisk. Był m.in. członkiem Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN (1981-2002); przewodniczącym Komisji/Sekcji Technologii i Che-mii Tłuszczów KTChŻ PAN (1980-1992); przewodniczącym Podkomisji Analizy Tłuszczów Komitetu Chemii Analitycznej PAN (1978-1981); przewodniczącym Komisji Analizy Tłuszczów i Środków Powierzchniowo Czynnych Komitetu Chemii Analitycznej PAN (1982-1987). Był założycielem oraz członkiem Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności - PTTŻ (1990-2001), a od 2001 członkiem honorowym. Współorganizował Oddział Gdański PTTŻ będąc jego pierwszym prezesem (1991-1995). Był członkiem Rady Naukowej Centrum Agrotechnologii i Weterynarii PAN, później Instytutu PAN w Olsztynie (1988-2002); członkiem Rady Naukowej Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie (1985-2003); członkiem Zespołu Ministerstwa Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki d/s analizy i oceny działalności Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie; członkiem Zespołu Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej d/s raportu o stanie i perspektywach hodowli oraz uprawy rzepaku podwójnie ulepszonego w Polsce. Jego odejście stanowi dużą stratę dla polskiego środowiska nauki o żywności.

20 wyświetleń