Data dodania: 2021-10-27
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności na Wydziale Chemicznym PG
W dniu 20 października 2021 r na Walnym Zebraniu Członków Oddziału Gdańskiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (PTTŻ) wybrano nowy zarząd na lata 2022-2025. W skład nowego zarządu weszło 5 pracowników Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności: Edyta Malinowska-Pańczyk, Dorota Martysiak-Żurowska, Paweł Filipkowski, Agata Sommer, Karol Parchem oraz pani Magdalena Skotnicka z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i pani Jadwiga Stankiewicz z Uniwersytetu Morskiego.
PTTŻ powstało w 1990 roku, między innymi z inicjatywy wieloletniego kierownika Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności prof. dr hab. inż. Zdzisława E. Sikorskiego, który jest obecnie członkiem honorowym Towarzystwa. Oddział Gdański istnieje od 1991 roku. Jego siedziba zmieniała się przez lata i obecnie wraca do Politechniki Gdańskiej. PTTŻ integruje przedstawicieli świata nauki i przemysłu żywnościowego, gdzie teoretycy mogą znaleźć wspólną płaszczyznę i miejsce do dyskusji z praktykami. Zapraszamy do współpracy w ramach naszego Towarzystwa. Już niedługo pojawi się nowa strona internetowa Oddziału.