Data dodania: 2022-01-05
Projekt HumMilkPres – uzyskał finansowanie w konkursie Small Grant Scheme 2020
Projekt badawczy pt. „Przechowywanie mleka ludzkiego w stanie niezamrożonym pod wysokim ciśnieniem w temperaturze poniżej 0°C - nowa metoda utrwalania” uzyskał finansowanie w konkursie Small Grant Scheme 2020, ogłoszonego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2014-2021 oraz Programu “Badania stosowane”.
Kierownikiem projektu jest dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, prof. uczelni. Do zespołu badawczego należą również dr hab. inż. Dorota Martysiak-Żurowska, prof. uczelni oraz dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz, prof. uczelni.
Projekt o wartości 869 212,50 PLN będzie realizowany w Katedrze Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego PG.
Celem projektu jest opracowanie nowej procedury utrwalania i przechowywania mleka ludzkiego, która zminimalizuje straty jego składników odżywczych i bioaktywnych. W ramach projektu powstanie prototyp urządzenia do wytwarzania ciśnienia w temperaturze poniżej 0°C, przeznaczonego do próbek o objętości 100-150 ml, a także zostaną określone zmiany zawartości wybranych składników odżywczych i biologicznie czynnych oraz stopień inaktywacji mikrobioty w mleku podczas przechowywania w wysokociśnieniowych-niskotemperaturowych warunkach.