Projekt ProBe'r | Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Projekt ProBe'r

Projekt powstał w ramach współpracy Koła Studentów Biotechnologii PG oraz Koła Naukowego BIO-MED Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG i GUMed.

Został zgłoszony na konkurs organizowany przez Związek Uczelni Fahreheita pt.: "Mistrzowie Współpracy Fahrenheita". Projekt zajął drugie miejsce, otrzymując 7000 złotych na jego realizację. Zdobył on najwięcej punktów w aspekcie atrakcyjności i został doceniony przez Kapitułę za innowacyjność, realność i prostudenckie podejście.

Projekt polega na uwarzeniu piwa bezalkoholowego w stylu berliner weisse o właściwościach napoju izotonicznego. Wykorzystane do tego będą nowoczesne odmiany drożdży i techniki prowadzenia procesu. Do uzyskania typowej dla tej odmiany piwa kwasowości (pH = 3) zostanie wykorzystana metoda “kettle sour”. W gotowym napoju zostanie zbadana objętość alkoholu (docelowo <0,5%) oraz stężenie CFU/ml ze względu na spodziewane właściwości probiotyczne i prozdrowotne.

Uzyskany w ten sposób napój mógłby zastąpić popularne wśród sportowców “izotoniki”. Naturalnie bogaty w elektrolity i łatwo przyswajalne cukry, dodatkowo wzbogacony o dobroczynne działanie bakterii mlekowych i relaksujące działanie chmielu, stanowiłby dobrą, zdrową i atrakcyjną alternatywę dla napojów izotonicznych.

Na terenie trzech gdańskich uczelni zostanie przeprowadzony panel sensoryczny, który pozwoli zbadać opinie potencjalnych konsumentów na temat powstałego napoju.