W celu rozpoczęcia realizacji danego tematu (praca inż., mgr) należy zgłosić się bezpośrednio do wymienionych niżej prowadzących.
Szczegółowe dane kontaktowe znajdują się w zakładce "Pracownicy".

Prof. dr hab. inż. Piotr Konieczka

  •  

Prof. dr hab. inż. Agata Kot-Wasik

  •  

Prof. dr hab. inż. Żaneta Polkowska

  •  

Prof. dr hab. inż. Andrzej Wasik

  •  

Prof. dr hab. inż. Bożena Zabiegała

  • „Wieczne chemikalia” PFAS (substancje per- i polifluoroalkilowe) jako zanieczyszczenia środowiska wewnętrznego  / "Forever chemicals" as environmental pollutants. Indoor PFAS Assessment;
  • Sumaryczna zawartość lotnych związków organicznych (TVOC) w powietrzu wewnętrznym – Wyznaczanie i interpretacja wyników/ TVOC – Rozsądne zastosowanie / Total content of organic compounds (TVOC) in indoor air – Determination and interpretation of results/ TVOC – Reasonable application
  • Związki zapachowe, źródło pochodzenia oraz wpływ na jakość powietrza w pomieszczeniach mieszkalnych / Fragrance compounds, source and impact on air quality in living spaces;
  •  Problemy zdrowotne a zanieczyszczenie powietrza. Czy jakość powietrza, którym oddychamy w pomieszczeniach mieszkalnych, może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie? / Health problems vs. air pollution. Can the quality of the air we breathe in living spaces have a negative impact on our health?
  • Substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS) w materiałach wewnętrznych, w tym w ubraniach/odzieży / Per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS) in indoor materials, including clothing;
  • Odzież jako źródło emisji związków per- i polifluoroalkilowych (PFAS) do powietrza / Clothing as a source of emissions of per- and polyfluoroalkyl compounds (PFAS) into the indoor air;
  • Aerozol w powietrzu wewnętrznym, pierwotny (PA) i wtórny (SA) aerozol, skład chemiczny poziomy stężeń i zagrożenia dla zdrowia / Indoor aerosols, primary (PA) and secondary (SA) aerosols, chemical composition, concentration levels and health hazards;
  • Olejki eteryczne; Otrzymywanie, analiza jakościowa i ilościowa składu chemicznego / Essential oils; Preparation, composition: qualitative and quantitative analysis;
  • Techniki online vs. techniki off-line w ocenie jakości powietrza w pomieszczeniach mieszkalnych / Online vs. Off-Line techniques for Indoor Air Quality Assessment (IAQA).

Dr hab. inż. Weronika Hewelt-Belka

  •  

Dr hab. inż. Błażej Kudłak

  •  

Dr hab. inż. Mariusz Marć

  • Jakość powietrza atmosferycznego na terenach zurbanizowanych zlokalizowanych na terenie Europy / Ambient air quality in urban areas located in Europe;
  • Rodzaj oraz ilość związków organicznych uwalnianych do środowiska wewnętrznego z materiałów wykonanych z różnego typu tworzyw sztucznych / The type and amount of organic compounds emitted into the indoor environment from different types of plastic materials
  • Materiały polimerowe z odciskiem molekularnym jako potencjalne sorbenty do selektywnego oznaczania pestycydów w próbkach środowiskowych / Molecularly imprinted polymers as a potential sorbents for selective recognition of pesticides in environmental samples;
  • Materiały polimerowe z odciskiem molekularnym o właściwościach magnetycznych do selektywnego wiązania ksenobiotyków obecnych w środowisku wodnym / Molecularly imprinted polymeric materials with magnetic properties for selective binding of xenobiotics present in aqueous environments

Dr hab. inż. Justyna Płotka-Wasylka

  •  

Dr hab. inż. Marek Tobiszewski

  •  

Dr inż. Bartłomiej Cieślik

  •  

Dr inż. Tomasz Dymerski

  •  

Dr inż. Natalia Jatkowska

  •  

Dr inż. Paweł Kubica

  •  

Dr inż. Tomasz Majchrzak

  • Analiza dynamicznych procesów zachodzących podczas przetwórstwa żywności w oparciu o monitoring w czasie rzeczywistym lotnych związków organicznych / Analysis of dynamic processes during food processing based on real-time monitoring of volatile organic compounds
  • Wykorzystanie narzędzi chemometrycznych do projektowania procedur analitycznych oraz do zaawansowanej analizy wyników z niecelowanej analizy z wykorzystaniem chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas / Use of chemometric tools for the design of analytical procedures and for advanced analysis of results from untargeted analysis using gas chromatography coupled to mass spectrometry
  • Monitorowanie przemian chemicznych zachodzących podczas reakcji Maillarda (układy modelowe i układy rzeczywiste) / Monitoring chemical changes during Maillard reaction (model systems and real systems)
  • Zastosowanie podejścia inspirowanego podejściem „omicznym” do analizy piwa jopejskiego / Application of the ‘omic’ inspired approach to the analysis of jopenbier

Dr inż. Wojciech Wojnowski

  •  

Dr Khrystyna Vakh

  •