Seria książek wydanych przy współpracy z amerykańskim wydawnictwem CRC
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/book2.png)
4th Edition
Chemical and Functional Properties of Food Components
H. Staroszczyk, Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2023
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/book6.png)
Toxins and Other Harmful Compounds in Foods
A. Witczak and Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2017
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/book1.png)
2nd Edition
Chemical, Biological, and Functional Aspects of Food Lipids
Z.E. Sikorski, A. Kołakowska
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2011
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/19.png)
3rd Edition
Chemical and Functional Properties of Food Components
Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2007
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/book5.png)
Toxins in Food
W. Dąbrowski, Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2004
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/26.png)
Chemical and Functional Properties of Food Lipids
Z.E. Sikorski, Anna Kołakowska
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2003
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/25.png)
2nd Edition
Chemical and Functional Properties of Food Components
Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2002
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/book4.png)
Chemical & Functional Properties of Food Proteins
Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2001
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/book3.png)
Seafood: Resources, Nutritional Composition, and Preservation
Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 1990
Książki z zakresu chemii i technologii żywności
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/13.png)
Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
A. Witczak. Z.E. Sikorski
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2020
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/21.png)
Chemia żywności
Tom 1. Główne składniki żywności
Z.E. Sikorski, H. Staroszczyk
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2017
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/15.png)
Chemia żywności
Tom 2. Biologiczne właściwości składników żywności
Z.E. Sikorski, H. Staroszczyk
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2017
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/24.png)
Chemia żywności
Tom 1. Główne składniki żywności
Z.E. Sikorski, H. Staroszczyk
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2013
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/23.png)
Chemia żywności
Tom 2. Biologiczne właściwości składników żywności
Z.E. Sikorski, H. Staroszczyk
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2013
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/22.png)
Ryby i bezkręgowce morskie. Pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 2003
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/n5.png)
Wydanie 3
Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 2000
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/n6.png)
Wydanie 4
Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 2002
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/1.png)
Chemical and Functional Properties of Food Components
Z.E. Sikorski
Technomic
Lancaster-Basel, 1997
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/2.png)
Chemia żywności
Tom 1. Składniki żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2007
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/n8.png)
Chemia żywności
Tom 2. Sacharydy, lipidy, białka
Z.E. Sikorski,
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2007
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/3.png)
Chemia żywności
Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2007
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/n10.png)
Chemia żywności
Tom 1. Składniki żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2012
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/n11.png)
Chemia żywności
Tom 2. Sacharydy, lipidy, białka
Z.E. Sikorski,
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2012
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/n12.png)
Chemia żywności
Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2012
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/4.png)
Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 1994
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/4.png)
Wydanie 2
Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 1996
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/6.png)
Seafood Proteins
Z.E. Sikorski, B.S. Pan, and F. Shahidi
Chapman & Hall
New York and London, 1994
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/5.png)
Morskie surowce żywnościowe
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 1992
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/2 2.png)
Tecnologia de los productos del mar: Recursos, composición nutritiva y conservación
Z.E. Sikorski
Editorial Acribia
Zaragossa, Spain 1994
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/1 2.png)
Chemia żywności
Z.E. Sikorski, B. Drozdowski, B. Samotus, M. Pałasiński
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 1988
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/8.png)
Technologia chłodniczego utrwalania morskich surowców żywnościowych
P. Bykowski, Z. E. Sikorski, H. Zimińska
Wydawnictwo Morskie
Gdańsk, 1973
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/9.png)
Technologia żywności pochodzenia morskiego
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 1971
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/10.png)
Zarys technologii żywności pochodzenia morskiego
Z.E. Sikorski
Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego
Warszawa, 1967
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/11.png)
Chromatografia gazowa w analizie żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego
Warszawa, 1964
![](https://cdn.files.pg.edu.pl/chem/Katedry i Laboratoria/KChTiBŻ/ZESikorski_book/12.png)
Chromatografia gazowa
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 1962