Seria książek wydanych przy współpracy z amerykańskim wydawnictwem CRC

4th Edition
Chemical and Functional Properties of Food Components
H. Staroszczyk, Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2023

Toxins and Other Harmful Compounds in Foods
A. Witczak and Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2017

2nd Edition
Chemical, Biological, and Functional Aspects of Food Lipids
Z.E. Sikorski, A. Kołakowska
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2011

3rd Edition
Chemical and Functional Properties of Food Components
Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2007

Toxins in Food
W. Dąbrowski, Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2004

Chemical and Functional Properties of Food Lipids
Z.E. Sikorski, Anna Kołakowska
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2003

2nd Edition
Chemical and Functional Properties of Food Components
Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2002

Chemical & Functional Properties of Food Proteins
Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 2001

Seafood: Resources, Nutritional Composition, and Preservation
Z.E. Sikorski
CRC Press
Boca Raton, Florida, USA, 1990
Książki z zakresu chemii i technologii żywności

Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
A. Witczak. Z.E. Sikorski
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2020

Chemia żywności
Tom 1. Główne składniki żywności
Z.E. Sikorski, H. Staroszczyk
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2017

Chemia żywności
Tom 2. Biologiczne właściwości składników żywności
Z.E. Sikorski, H. Staroszczyk
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2017

Chemia żywności
Tom 1. Główne składniki żywności
Z.E. Sikorski, H. Staroszczyk
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2013

Chemia żywności
Tom 2. Biologiczne właściwości składników żywności
Z.E. Sikorski, H. Staroszczyk
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2013

Ryby i bezkręgowce morskie. Pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 2003

Wydanie 3
Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 2000

Wydanie 4
Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 2002

Chemical and Functional Properties of Food Components
Z.E. Sikorski
Technomic
Lancaster-Basel, 1997

Chemia żywności
Tom 1. Składniki żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2007

Chemia żywności
Tom 2. Sacharydy, lipidy, białka
Z.E. Sikorski,
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2007

Chemia żywności
Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2007

Chemia żywności
Tom 1. Składniki żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2012

Chemia żywności
Tom 2. Sacharydy, lipidy, białka
Z.E. Sikorski,
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2012

Chemia żywności
Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 2012

Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 1994

Wydanie 2
Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 1996

Seafood Proteins
Z.E. Sikorski, B.S. Pan, and F. Shahidi
Chapman & Hall
New York and London, 1994

Morskie surowce żywnościowe
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 1992

Tecnologia de los productos del mar: Recursos, composición nutritiva y conservación
Z.E. Sikorski
Editorial Acribia
Zaragossa, Spain 1994

Chemia żywności
Z.E. Sikorski, B. Drozdowski, B. Samotus, M. Pałasiński
Wydawnictwo PWN
Warszawa, 1988

Technologia chłodniczego utrwalania morskich surowców żywnościowych
P. Bykowski, Z. E. Sikorski, H. Zimińska
Wydawnictwo Morskie
Gdańsk, 1973

Technologia żywności pochodzenia morskiego
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 1971

Zarys technologii żywności pochodzenia morskiego
Z.E. Sikorski
Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego
Warszawa, 1967

Chromatografia gazowa w analizie żywności
Z.E. Sikorski
Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego
Warszawa, 1964

Chromatografia gazowa
Z.E. Sikorski
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Warszawa, 1962