Data dodania: 2023-11-24
Optymalizacja Przechowywania Mleka Kobiecego: Innowacyjna Metoda Zaproponowana przez Naukowczynie z Politechniki Gdańskiej
Dotychczasowe metody przechowywania mleka kobiecego, obejmujące wielokrotne zamrażanie i pasteryzację, obniżają jakość mleka, niszcząc wiele niezastąpionych składników bioaktywnych. Zanim mleko od dawczyń dotrze do niemowląt, przechodzi wieloetapowy proces: początkowo jest zamrażany i przechowywany przez okres do trzech miesięcy w temperaturze -20°C. Następnie, po rozmrożeniu i podziale na porcje, mleko poddawane jest pasteryzacji, a potem ponownie zamrażane. Tak przetworzone, może być magazynowane do sześciu miesięcy od czasu jego pozyskania.
Prof. Malinowska-Pańczyk podkreśla, że nowa metoda pozwala na zachowanie tych składników, jednocześnie eliminując ryzyko wtórnego zanieczyszczenia bakteriami. Co więcej, przechowywanie mleka ludzkiego w stanie niezamrożonym pod wysokim ciśnieniem w temperaturze poniżej 0°C może zrewolucjonizować praktyki przechowywania mleka w Bankach Mleka, oferując pokarm bliższy naturalnemu składowi mleka matki, przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia energii. Prof. Malinowska-Pańczyk wraz z zespołem planują dalsze badania, mające na celu pełne zrozumienie wpływu nowej metody na eliminację cząstek wirusowych, w tym cytomegalowirusa, szczególnie niebezpiecznego dla wcześniaków.
Innowacyjne podejście do przechowywania mleka kobiecego wprowadzone przez naukowczynie z Politechniki Gdańskiej stanowi znaczący postęp w neonatologii. Oferuje ono nie tylko większą efektywność w ochronie zdrowia najmłodszych pacjentów, ale również obiecuje być bardziej ekologiczną i ekonomiczną metodą przechowywania mleka kobiecego.