Audytor wewnętrzny systemu HACCP
Nasza Katedra oferuje Państwu szkolenie pod nazwą Audytor wewnętrzny systemu HACCP.
Na szkolenie składa się 10 godzin* wykładów oraz 20 godzin* ćwiczeń (*godzin lekcyjnych po 45 min).
Koszt uczestnictwa w szkoleniu to 350 zł/osoba.
Szkolenia prowadzone są w grupach maksumalnie 20 osobowych.
Uczestnicy otrzymają:
- Materiały dydaktyczne w formie papierowej
- Certyfikat ukończenia szkolenia
Szkolenie kierowane jest do pracowników i studentów PG oraz uczestników zewnętrznych, którzy chcieliby zdobyć wiedzę z przedstawionego zakresu szkolenia.
Informacji o planowanych terminach szkoleń udziela sekretariat Katedry.
Harmonogram Szkolenia „Audytor wewnętrzny systemu HACCP”
1. Bezpieczeństwo i jakość żywności.
- Czynniki wpływające na jakość żywności.
- Systemy zapewnienia jakości żywności.
2. Ustawodawstwo żywnościowe.
- Międzynarodowe wymagania prawne w dystrybucji i produkcji żywności.
- Europejskie wymagania prawne w dystrybucji i produkcji żywności.
- Krajowe wymagania prawne w dystrybucji i produkcji żywności.
- System HACCP w prawie żywnościowym.
- Zatrucia i zakażenia pokarmowe, nosicielstwo.
- Zapobieganie zatruciom i zakażeniom pokarmowym.
- Choroby przenoszone drogą pokarmową.
3. Planowanie i realizacja bezpiecznych wyrobów.
- Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP).
- Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP).
4. Bezpieczeństwo żywności – HACCP.
- Charakterystyka zagrożeń występujących podczas produkcji i dystrybucji żywności.
- Opis produktu.
- Określenie zamierzonego użycia produktu spożywczego.
- Opracowanie schematu przebiegu procesu produkcyjnego / dystrybucyjnego.
- Analiza potencjalnych zagrożeń związanych z poszczególnymi etapami procesów produkcyjnych w różnych gałęziach przemysłu spożywczego.
- Przeprowadzenie analizy zagrożeń.
- Stosowanie środków kontroli zidentyfikowanych zagrożeń.
- Krytyczne punkty kontroli – KPK.
- Ustalenie limitów KPK.
- Ustalenie systemu monitorowania i działań korygujących w KPK.
- Ustalenie procedur weryfikacji KPK.
5. Dokumentacja systemu HACCP.
- Przygotowanie dokumentacji systemu HACCP.
- Procedury zatwierdzania, wydawania i nadzoru nad dokumentacją.
- Procedury przeglądu, zatwierdzania i dystrybucji dokumentacji.
- Wprowadzanie zmian.
- Polityka bezpieczeństwa żywności.
- Cele dotyczące systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
- Budowa Księgi systemu HACCP.
- Zasady tworzenia procedur i instrukcji systemowych.
6. Normy międzynarodowe skierowane do sektora żywnościowego – ISO 22000.
7. Audytowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
- Definicja audytu.
- Cele i typy audytów.
- Cykle audytu wewnętrznego.
- Harmonogram audytów.
- Wymagania stawiane audytorom.
- Planowanie audytów.
- Techniki audytowania - lista pytań kontrolnych.
8. Etapy końcowe audytu.
- Niezgodności – charakterystyka.
- Dokumentowanie niezgodności.
- Raportowanie wyników audytu - opracowanie raportu.
- Działania korygujące wynikające z audytu.