Audytor wewnętrzny systemu HACCP | Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Audytor wewnętrzny systemu HACCP

Audytor wewnętrzny systemu HACCP

Nasza Katedra oferuje Państwu szkolenie pod nazwą Audytor wewnętrzny systemu HACCP.
Na szkolenie składa się 10 godzin* wykładów oraz 20 godzin* ćwiczeń (*godzin lekcyjnych po 45 min).
Koszt uczestnictwa w szkoleniu to 350 zł/osoba.
Szkolenia prowadzone są w grupach maksumalnie 20 osobowych.
Uczestnicy otrzymają:

  • Materiały dydaktyczne w formie papierowej 
  • Certyfikat ukończenia szkolenia 

Szkolenie kierowane jest do pracowników i studentów PG oraz uczestników zewnętrznych, którzy chcieliby zdobyć wiedzę z przedstawionego zakresu szkolenia.
Informacji o planowanych terminach szkoleń udziela sekretariat Katedry.

Harmonogram Szkolenia „Audytor wewnętrzny systemu HACCP”

1. Bezpieczeństwo i jakość żywności.

  • Czynniki wpływające na jakość żywności.
  • Systemy zapewnienia jakości żywności.

2. Ustawodawstwo żywnościowe.

  • Międzynarodowe wymagania prawne w dystrybucji i produkcji żywności.
  • Europejskie wymagania prawne w dystrybucji i produkcji żywności.
  • Krajowe wymagania prawne w dystrybucji i produkcji żywności.
  • System HACCP w prawie żywnościowym.
  • Zatrucia i zakażenia pokarmowe, nosicielstwo.
  • Zapobieganie zatruciom i zakażeniom pokarmowym.
  • Choroby przenoszone drogą pokarmową.

3. Planowanie i realizacja bezpiecznych wyrobów.

  • Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP).
  • Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP).

4. Bezpieczeństwo żywności – HACCP.

  • Charakterystyka zagrożeń występujących podczas produkcji i dystrybucji żywności.
  • Opis produktu.
  • Określenie zamierzonego użycia produktu spożywczego.
  • Opracowanie schematu przebiegu procesu produkcyjnego / dystrybucyjnego.
  • Analiza potencjalnych zagrożeń związanych z poszczególnymi etapami procesów produkcyjnych w różnych gałęziach przemysłu spożywczego.
  • Przeprowadzenie analizy zagrożeń.
  • Stosowanie środków kontroli zidentyfikowanych zagrożeń.
  • Krytyczne punkty kontroli – KPK.
  • Ustalenie limitów KPK.
  • Ustalenie systemu monitorowania i działań korygujących w KPK.
  • Ustalenie procedur weryfikacji KPK.

5. Dokumentacja systemu HACCP.

  • Przygotowanie dokumentacji systemu HACCP.
  • Procedury zatwierdzania, wydawania i nadzoru nad dokumentacją.
  • Procedury przeglądu, zatwierdzania i dystrybucji dokumentacji.
  • Wprowadzanie zmian.
  • Polityka bezpieczeństwa żywności.
  • Cele dotyczące systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
  • Budowa Księgi systemu HACCP.
  • Zasady tworzenia procedur i instrukcji systemowych.

6. Normy międzynarodowe skierowane do sektora żywnościowego – ISO 22000.

7. Audytowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.

  • Definicja audytu.
  • Cele i typy audytów.
  • Cykle audytu wewnętrznego.
  • Harmonogram audytów.
  • Wymagania stawiane audytorom.
  • Planowanie audytów.
  • Techniki audytowania - lista pytań kontrolnych.

8. Etapy końcowe audytu.

  • Niezgodności – charakterystyka.
  • Dokumentowanie niezgodności.
  • Raportowanie wyników audytu - opracowanie raportu.
  • Działania korygujące wynikające z audytu.