Data dodania: 2023-11-24
Zawiadomienie o publicznej obronie rozprawy doktorskiej
Streszczenie rozprawy: Kwasy nukleinowe, do których należą DNA i RNA, są podstawowymi elementami każdej komórki niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomimo, że cząsteczki te stanowią również nieodłączne składniki produktów żywnościowych spożywanych przez człowieka, to badania na temat ich zawartości w żywności oraz wartości odżywczej są ograniczone. Wyniki uzyskane w niniejszej pracy doktorskiej pokazały istotne różnice w ilości, wielkości i rozmieszczeniu jąder komórkowych, a także stopniu fragmentacji DNA w produktach żywnościowych. Wyizolowane z badanych produktów kwasy nukleinowe oraz pojedyncze nukleozydy miały wpływ na pobudzenie wzrostu komórek ludzkiego układu pokarmowego w obecności inhibitora syntezy replikacyjnej DNA, czego nie zaobserwowano w warunkach niezaburzonego procesu syntezy. Dodatek badanych związków nie wpłynął na zmniejszenie fragmentacji DNA komórek HT29 wywołanej H2O2 w obecności kofeiny. Uzyskane wyniki potwierdziły, że komórki układu pokarmowego są w stanie korzystać z egzogennych, pochodzących z żywności kwasów nukleinowych oraz ich prekursorów, tym samym wskazując na celowość uznania ich za odżywczy składnik żywności.
Promotor: prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska
Recenzenci: prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz, dr hab. Jarosław Paluszczak, dr hab. inż. Aleksander Siger
Przewodnicząca Rady Dyscypliny Nauki Chemiczne: prof. dr hab. inż. Agata Kot-Wasik
Zachęcamy do zapoznania się z pracą doktorską i opiniami recenzentów w Czytelni Biblioteki Głównej PG oraz na stronie Biuletynu Informacji Publicznej PG.