Data dodania: 2023-07-14
Erasmus + Blended Intensive Programme on Food digestion: in vitro methodologies and future challenges
Do udziału w programie zakwalifikowało się 25 doktorantów z czołowych europejskich uczelni prowadzących badania w dziedzinie nauk o żywności i żywieniu. Mieszany program intensywny (Blended Intensive Programme – BIP) łączył w sobie mobilność wirtualną w postaci seminariów i pracy w grupach oraz mobilność fizyczną, która podzielona była na części teoretyczną i praktyczną. Część wyjazdowa odbyła się w dniach 16-23 czerwca 2023 na uniwersytecie Institut Agro w Rennes we Francji. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać prelekcji podsumowujących najnowsze doniesienia naukowe dotyczące trawienia oraz zastosowania modeli trawienia in vitro, które wygłaszali eksperci w tej dziedzinie. Jednym z prelegentów był dr hab. inż. Adam Macierzanka z Katedry Technologii Koloidów i Lipidów na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej. W czasie zajęć praktycznych przeprowadzone zostało statyczne trawienie in vitro próbek żywności zgodnie z protokołem opublikowanym przez INFOGEST (Brodkorb, André, et al. "INFOGEST static in vitro simulation of gastrointestinal food digestion." Nature protocols 14.4 (2019): 991-1014.).