Serdecznie witamy na stronie Katedry Chemii Technologii i Biotechnologii Żywności
Znajdą tu Państwo informacje na temat działalności naukowej naszej Katedry, informacje o pracownikach, materiały dydaktyczne dla studentów, jak również wiadomości bieżące.
Aktualności
-
2025-11-19
Dr inż. Agata Sommer laureatką grantu NCN Miniatura 9
Narodowe Centrum Nauki przyznało dr inż. Agacie Sommer grant w ramach konkursu krajowego MINIATURA 9 na realizację projektu „Oczyszczanie hydrolizatów keratynowych metodą dializy i strącania w punkcie izoelektrycznym”. Projekt dotyczy porównania dwóch metod oczyszczania hydrolizatów keratyny pozyskiwanych z piór drobiowych pod kątem ich efektywności, zużycia zasobów oraz...
-
2025-11-14
Udział Katedry w VIII Międzynarodowym Kongresie Banków Mleka (EMBA 2025). Mleko kobiece jako SoHO
W dniach 16–18 października 2025 r. przedstawiciele Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności wzięli udział w VIII Międzynarodowym Kongresie Europejskiego Stowarzyszenia Banków Mleka (European Milk Bank Association – EMBA), który w tym roku odbył się w Wenecji (Włochy). Kongres EMBA to jedno z kluczowych europejskich wydarzeń poświęconych badaniom nad mlekiem...
-
2025-10-28
Jubileusz 95. urodzin Profesora Zdzisława E. Sikorskiego
Profesor Zdzisław E. Sikorski jest wybitnym uczonym w dziedzinie technologii żywności, od 1950 roku związanym z Politechniką Gdańską. Współtworzył i przez wiele lat kierował Katedrą Chemii i Technologii Żywności, obecnie działającą jako Katedrą Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności na Wydziale Chemicznym. Pełnił funkcje Prodziekana i Dziekana Wydziału Chemicznego,...
-
2025-10-27
Nagroda eduSHARE 2025 dla dr. inż. Pawła Filipkowskiego, prof. uczelni
Podczas trzeciej Gali „Święto Dydaktyki” na Politechnice Gdańskiej, która odbyła się 14 października 2025 roku, podsumowano działania i osiągnięcia w obszarze innowacyjnej dydaktyki oraz rozwoju kompetencji nauczycieli akademickich. Z przyjemnością informujemy, że dr inż. Paweł Filipkowski, prof. uczelni z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności został...
-
2024-10-17
Nagrody i wyróżnienia dla nauczycieli naszej Katedry
Podczas drugiej Gali „Święto Dydaktyki” na Politechnice Gdańskiej, która odbyła się 14 października 2024, podsumowano najważniejsze osiągnięcia w obszarze innowacyjnej dydaktyki. Za wyjątkowe zaangażowanie w rozwijanie kompetencji dydaktycznych wyróżniono pracowników dydaktycznych naszej Katedry – dr inż. Izabelę Sinkiewicz, prof. PG, oraz dr inż. Pawła Filipkowskiego,...
-
2024-08-02
HUMAN MILK LIPIDOMIC ANALYSIS WORKSHOP (12th September 2024)
Human milk lipids analysis: methodology of sampling, storage, isolation and determination. 12th September 2024 Human milk lipids analysis: methodology of sampling, storage, isolation and determination. Date: 12th September 2024 Location: Gdansk University of Technology, Gdansk, Poland Organizer: Department of Chemistry, Technology and Biotechnology of Food; Faculty of...
-
2024-03-21
XXVIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej
Witamy na stronie XXVIII Sesji Naukowej Sekcji Młodej Kadry Naukowej pt. „Żywność wobec wyzwań współczesnego świata” oraz XIth International Session of Young Scientific Staff „Food in the face of the challenges of the modern world”. W tym roku zapraszamy studentów, doktorantów i młodych pracowników naukowych z kraju oraz z zagranicy, którzy zajmują się tematyką...
-
2024-01-12
Anna Kościelak laureatką Grantu NCN Preludium 2022
Narodowe Centrum Nauki przyznało doktorantce naszej Katedry, Annie Kościelak, grant w ramach konkursu krajowego Preludium na realizację projektu „Ocena potencjalnego toksykologicznego ryzyka związanego ze spożywaniem kwasów nukleinowych utlenionych podczas obróbki termicznej produktów mięsnych”. W swoich badaniach doktorantka planuje scharakteryzować modyfikacje chemiczne, jakim...