Serdecznie witamy na stronie Katedry Chemii Technologii i Biotechnologii Żywności

Znajdą tu Państwo informacje na temat działalności naukowej naszej Katedry, informacje o pracownikach, materiały dydaktyczne dla studentów, jak również wiadomości bieżące.

 
 
 
 

Aktualności

  • 2024-10-17

    Nagrody i wyróżnienia dla nauczycieli naszej Katedry

    Podczas drugiej Gali „Święto Dydaktyki” na Politechnice Gdańskiej, która odbyła się 14 października 2024, podsumowano najważniejsze osiągnięcia w obszarze innowacyjnej dydaktyki. Za wyjątkowe zaangażowanie w rozwijanie kompetencji dydaktycznych wyróżniono pracowników dydaktycznych naszej Katedry – dr inż. Izabelę Sinkiewicz, prof. PG, oraz dr inż. Pawła Filipkowskiego,...

  • 2024-08-02

    HUMAN MILK LIPIDOMIC ANALYSIS WORKSHOP (12th September 2024)

    Human milk lipids analysis: methodology of sampling, storage, isolation and determination.  12th September 2024   Human milk lipids analysis: methodology of sampling, storage, isolation and determination. Date: 12th September 2024 Location: Gdansk University of Technology, Gdansk, Poland Organizer: Department of Chemistry, Technology and Biotechnology of Food; Faculty of...

  • 2024-03-21

    XXVIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej

    Witamy na stronie XXVIII Sesji Naukowej Sekcji Młodej Kadry Naukowej pt. „Żywność wobec wyzwań współczesnego świata” oraz XIth International Session of Young Scientific Staff „Food in the face of the challenges of the modern world”. W tym roku zapraszamy studentów, doktorantów i młodych pracowników naukowych z kraju oraz z zagranicy, którzy zajmują się tematyką...

  • 2024-01-12

    Anna Kościelak laureatką Grantu NCN Preludium 2022

    Narodowe Centrum Nauki przyznało doktorantce naszej Katedry, Annie Kościelak, grant w ramach konkursu krajowego Preludium na realizację projektu „Ocena potencjalnego toksykologicznego ryzyka związanego ze spożywaniem kwasów nukleinowych utlenionych podczas obróbki termicznej produktów mięsnych”. W swoich badaniach doktorantka planuje scharakteryzować modyfikacje chemiczne, jakim...

  • 2023-11-24

    Zawiadomienie o publicznej obronie rozprawy doktorskiej

    Z przyjemnością informujemy, że mgr inż. Zuzanna Koziara przystąpi do publicznej obrony pracy doktorskiej pt. ,,Ocena wpływu pokarmowych kwasów nukleinowych i ich komponentów na replikacyjną i naprawczą syntezę DNA w modelach komórek ludzkiego układu pokarmowego". Obrona odbędzie się 1 grudnia 2023 roku o godzinie 14:30 w Audytorium 1.4 na Wydziale Chemicznym Politechniki...

  • 2023-11-24

    Optymalizacja Przechowywania Mleka Kobiecego: Innowacyjna Metoda Zaproponowana przez Naukowczynie z Politechniki Gdańskiej

    Prof. Edyta Malinowska-Pańczyk z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej, razem z zespołem naukowym, prowadzi przełomowe badania mające na celu ulepszenie metod przechowywania mleka kobiecego. Ten naturalny pokarm, dostosowany do potrzeb niemowląt, jest niezastąpiony w rozwoju oraz rekonwalescencji noworodków hospitalizowanych na oddziałach neonatologicznych. W celu optymalnego...

  • 2023-10-03

    Szkolenia branżowe dla nauczycieli kształcenia zawodowego

    Współczesne oraz wciąż rozwijające się technologie wymagają ciągłego doskonalenia umiejętności i kwalifikacji zawodowych. Konieczność dostosowywania do aktualnych potrzeb rynku pracy wchodzą coraz bardziej w obszar edukacji, a znajomość procesów technologicznych i poszczególnych analiz staje się niezbędne dla nauczycieli przedmiotów zawodowych.  W związku z tym Katedra...

  • 2023-07-14

    Celuloza bakteryjna jako matryca dla wegetariańskich substytutów mięsa

    Celuloza bakteryjna to biopolimer produkowany przez niepatogenne bakterie, który pod względem chemicznym jest identyczny z celulozą roślinną. Ze względu na swoje cenne właściwości takie jak: wysoka higroskopijność, elastyczność i wytrzymałość mechaniczna, coraz częściej celuloza znajduje zastosowanie w wytwórstwie produktów spożywczych. W ramach programu Argentum Triggering...